MČR Juniorů Jičín

Dne 6.4.2013 jsem se vydal s naší juniorkou Pavlou Horskou a dvěma dorostenci Markem Švestkou a Vojtou Typlem na juniorské Mistrovství České republiky konané v Jičíně. Turnaje se účastnilo 144 judistů a judistek z celého Česka a přesto, že kvantita nebyla příliš velká, obsazení některých kategorií slibovalo dobrou kvalitu českého juda.


První do bojů zasáhla Pavla, která ve váze do 78 kg musela překonat 4 soupeřky, aby měla šanci dosáhnout na titul. V prvním zápase porazila Katku Bradáčovou z SKKP Brno po 48 vteřinách na Jokošiho gatame, ve druhém utkání porazila stejnou technikou Dominiku Hálkovou z JC Domažlice po 2 minutách a 9 vteřinách a přiblížila se tak vítězství ve své hmotnostní kategorii. Třetí utkání již bylo 4 minutové drama s další Katkou, tentokrát Hoffmanovou, z Třince, ale Pavla se dokázala ubránit Katčině osobní technice Seoi nage a jediným Yukem utkání tak získala třetí vítězný bod v tabulce. V posledním utkání proti třetí a poslední Katce Havlíkové z Teplic si Pavla pohlídala pokus o útok a krásným Kamišiho gatame ukončila utkání po 44 vteřinách. Pavle se tak podařilo dosáhnout zlatého hattricku a stala se Mistryní České republiky pro rok 2013. Gratulujeme!
Vojta s Markem vstoupili do bojů ve svých kategorií do 66 a do 73 kg záhy po Pavle.
Vojtovi přisoudil los těžkého soupeře hned v prvním zápase a Lukáš Selecký z Ostravy prokázal bohužel pro Vojtu své kvality, když po 2 minutách a 19 vteřinách si počíhal na krátké Vojtovo zaspání a technikou Uči mata ukončil utkání před časovým limitem. Lukáš však Vojtu vytáhl do oprav, kde se Vojta utkal nejprve s Janem Stavinohou ze Zlína, kterého po 4 minutách porazil na jediné Shido udělené Honzovi za pasivitu, a poté ho čekal Štěpán Vaněček ze Sokola Praha Vršovice. Vojta si na Štěpána věřil, ale udělal jedinou chybu a Štěpán ji dokázal využít a Vojtu upáčil po 1 minutě a 5 vteřinách. Vojta si tak odváží se své premiéry na juniorském MČR krásné 7. místo a důležité zkušenosti, které určitě zúročí v příštím roce.
Marek začal vítězstvím v 1.kole nad Šimonem Skurkou z Hranic, kterého porazil kontrachvatem Sumi otoši po 2 minutách a 32 sekundách na Ipon. Ve 2.kole čekal Marka Petr Bukovský z Jablonce a ani tady Marek nezaváhal. Technikou Kuzure jokošiho gatame ukončil utkání po 1 minutě a 47 vteřinách. Ve čtvrtfinále Marek narazil na nasazeného Radka Voňavku z Kladna a bohužel se nedokázal ubránit Radkově technice O soto gari a 55 vteřin před koncem utkání prohrál na Waza-ari awasete Ipon. V opravách nejprve Marek postoupil přes Martina Roušavého z Mohelnice, který utkání vzdal pro zranění, a poté se ve finále oprav utkal s Fandou Štraitem ze Sokola Hradec Králové, kterého 38 vteřin před koncem zahodil na Uči matu na Ipon. Marek tak postoupil do boje o bronz, kde ho čekal Markův kamarád a sparing z Olomouce, František Šmehlík z Baníku Ostrava. Marek začal ukání zlehka a to pro něj znamenalo Shido za pasivitu. Marka to však nakoplo a přepnul na vyšší rychlostní stupeň a záhy získal Waza-ari za Jokošiho gatame, z něhož se však František ještě dokázal dostat. Na soupeři se nejspíš podepsal jeho drobný kolaps v semifinále a během 3 a půl minuty dokázal nasbírat 3 Shida. Markovi se těsně před koncem podařilo dostat soupeře do dalšího držení, ale František už byl vyčerpaný a sekundu před limitem vzdal utkání. Marek si tak odvezl z Jičína bronzovou medaili. Gratulujeme!
Co dodat na závěr? Snad jen pár glos. Judo Česká Třebová získalo 1 zlatou, 1 bronzovou medaili a 1 sedmé místo. V pořadí klubů jsme se umístili na krásném 9. místě a vyhráli jsme 10 zápasů ze 13. Nejzajímavější zápas bylo čvrtfinále ve váze do 73 kg mezi Davidem Volkem z USK Praha a Václavem Černým z EMě Mělník, kdy David vyhrál na jediné Shido udělené po 4 minutách normálního zápasového limitu a 5 minutách a 7 vteřinách v tzv. Golden Score!!! Když jsem Davidovi po předávání medailí gratuloval, tak jenom řekl, že o tom zápase už nechce nikdy slyšet. Ani se mu nedivím. JUDU ZDAR!

Příspěvek byl publikován v rubrice 2013. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.